Dan Ariely – Kiszámíthatóan irracionális – A racionálisnak vélt döntéseinket alakító rejtett erőkről PDF

↓↓↓ A letöltési link a könyvajánló után található ↓↓↓

 

 

Könyvajánló:

  • Miért nem enyhül a fejfájásunk az egycentes aszpirin bevétele után, és miért múlik el az ötvencentes aszpirintől?
  • Miért tart vissza a Tízparancsolat felidézése a csalástól, még akkor is, ha nem fenyeget a lebukás veszélye?
  • Miért költünk el kész vagyont egy elegáns étteremben, miközben 25 centes kuponokat vágunk ki egy leveskonzervért?
  • Miért szedünk még mindig a svédasztalról, pedig már tele a hasunk?
  • És hogy jutottunk el odáig, hogy 4,15 dollárt költsünk egy csésze kávéra, holott pár éve még egy dollárt sem szántunk ugyanerre?

Amikor döntéseket hozunk az életünkben, azt hisszük, hogy képben vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy ésszel, racionálisan választunk. Igaz ez?

Dan Ariely, az MIT viselkedés-gazdaságtan kutatója nem egyszer meglepő és megvilágosító erejű kísérletek sorozatával cáfolja azt a közkeletű vélekedést, hogy alapvetően racionálisan viselkedünk. A hétköznapi tapasztalatokat ötvözve a merész, új elméletekkel Ariely feltárja, hogyan írják felül az előzetes várakozások, az érzések, a társadalmi normák és egyéb rejtett, látszólag illogikus erők az ítélőképességünket.

Nem elég, hogy mindennap hibázunk, bizonyítja Ariely, de újra meg újra ugyanazokat a hibákat követjük el. Mindig mindent túlfizetünk, alábecsülünk és halogatunk. Nem ismerjük fel, milyen erős hatással vannak az érzelmeink arra, hogy mit akarunk, és hajlamosak vagyunk túlértékelni azt, amink van. Ám ezek a hibás viselkedésminták nem véletlenszerűek és nem is értelmetlenek. Hanem szisztematikusak és előre láthatóak – ez tesz minket kiszámíthatóan irracionálissá.

A kávézástól a fogyókúráig, az autóvásárlástól a párválasztásig számtalan téren tetten érhetők ezek a viselkedésminták, de Ariely arra is javaslatot tesz, hogyan tudjuk leküzdeni ezeket, hogy jobb döntéseket hozhassunk. A Kiszámíthatóan irracionális új alapokra helyezheti kapcsolatunkat a világgal – csak az első kis lépést kell megtennünk.

Az ingyenes letöltés linkje:

 

 

Dan Ariely – Kiszámíthatóan irracionális – A racionálisnak vélt döntéseinket alakító rejtett erőkről (letöltés pdf-ben)

Amennyiben a fenti link nem működik, vagy a keresett könyvet nem találja, kérjük, jelezze felénk az Olvasószolgálaton keresztül!

A támogatást előre is köszönjük minden felhasználó nevében.


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez a könyv hasznos lehet!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük