Gombor Gábor, Kiss Ágnes: Bábel emlékei PDF

↓↓↓ A letöltési link a könyvajánló után található ↓↓↓

 

 

Könyvajánló:

Egy könyv megírása sohasem könnyű feladat, de a kutatás – a mi esetünkben fordítás is –, élvezetessé tette a munkát. Amikor belefogtunk a könyv megírásába, jó pár angol nyelvű könyv és interneten található arám forrásokkal foglalkozó fórum anyaga segített bennünket.

A könyvet két nagy fejezetre osztottuk.

Az első fejezet azzal a nem új keletű kutatási iránnyal foglalkozik,amely az Újszövetség görög eredete ellenében az arám eredetet részesíti előnyben és az ehhez fellelhető összes bizonyítékot megpróbálja felvonultatni. Ezek között vannak régészeti, történelmi, nyelvtani, verstani és nem utolsó sorban bibliaértelmezéssel kapcsolatos bizonyítékok is.

Az első fejezet véleményünk szerint nem tartalmaz különösebb teológiai vonatkozásokat, ez a rész (és a kutatás fő irányvonala is) a korrekcióra koncentrál és nem jelent doktrinális változásokat a keresztény tanításokban. Ezért úgy gondoltuk, hogy az első fejezetet minden hívőnek és természetesen a Biblia iránt érdeklődőnek is ajánljuk.

Itt szeretnénk leszögezni: véleményünk szerint az elmélet nem tagadja a görög írások ihletettségét, hanem az elsődlegességét. Sok kutatótól hallottuk azt a panaszt, hogy a legtöbb hittudományi iskolában létezik görög, latin, esetleg héber nyelvoktatás, de arám nyelvű nagyon kevés. Mi úgy gondoljuk, hogy a Szentírásról akkor kapjuk a lehető legjobb képet, ha egyaránt megvizsgáljuk a görög, arám és héber szövegeket is. Véleményünk szerint a keresztény élethez szükséges információt A legtöbb könyv esetében Bábel emlékei éppúgy tartalmazza a görög Biblia is, mint a magyar vagy bármely nyelvű.

Találkozhatott azonban az olvasó olyan ellentmondásokkal, melyek talán zavarba hozták, melyekre nem talált megfelelő választ. Megkíséreltünk egy-két magyarázatot adni ezekre a sémi szövegek alapján.

A második rész foglalkozik „Gondolatok” címen aktuális biblai kérdésekkel, az arám eredettől némiképp eltávolodva, az Írás belső egységét keresendő. Ez a fejezet egy eszkatológiát mutat be, mégpedig a Biblia preterista nézőpontját, amit remélhetőleg érdekesnek és elgondolkodtatónak találnak a hívő olvasók, és mindenki, aki a Biblia iránt érdeklődik, különös tekintettel az utolsó időkre.A két fejezet nem tartozik szorosan össze.

Azok az olvasók, akiket jobban érdekelnek a végítélet napjai, a keresztény eszkatológia, nyugodtan kezdhetik a második fejezettel és levezetésként olvashatják az arám eredetről szóló érveket.Reméljük, hogy tetszeni fog a könyv, legalább annyi-ra, mint nekünk tetszett ennek az érdekes területnek a feltérképezése.

Az ingyenes pdf könyv letöltési linkje:

 

 

Gombor Gábor, Kiss Ágnes: Bábel emlékei (letöltés pdf-ben)

Amennyiben a fenti link nem működik, vagy a keresett könyvet nem találja, kérjük, jelezze felénk az Olvasószolgálaton keresztül!

A támogatást előre is köszönjük minden felhasználó nevében.


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez a könyv hasznos lehet!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük