OSHO: Mi a meditáció? Doc

↓↓↓ A letöltési link a könyvajánló után található ↓↓↓

 

 

Könyvajánló:

Bevezetés

Régen a világ másmilyen volt, és ez nem véletlen. Manapság egy nap alatt annyi izgalom ér bennünket, mint amennyi hatszáz évvel ezelőtt hat hét alatt. Hatheti izgalmat, információt szedünk össze egyetlen nap alatt – körülbelül negyvenszeres a nyomás, ennyit kell megtanulnunk és befogadnunk. A ma emberének képesnek kell lennie többet megtanulni, mint amennyit azelőtt valaha is meg kellett tanulni, mert most sokkal többre van szükség. A ma emberének minden nap tudnia kell alkalmazkodni új helyzetekhez, mert a világ oly gyorsan változik. És ez egy nagy kihívás.

Ha elfogadod ezt a nagy kihívást, rendkívüli módon segíthet tudatosabbá válni. Vagy végtelenül neurotikussá válsz, vagy a nyomás hatására átalakulsz. Ez attól függ, hogyan fogod fel. Egy dolog biztos: nincs visszaút. Az ingerek száma csak növekedni fog. Egyre több és több információ jut el hozzád, és az élet egyre gyorsabb és gyorsabb ritmusban változik. Neked pedig képesnek kell lenned új dolgokat megtanulni, új dolgokhoz alkalmazkodni.

A múltban az ember olyan világban élt, amely alig változott. Minden állandó volt. Pontosan úgy hagytad a világot, ahogy az apád hagyta rád; egyáltalán nem változtattál rajta semmit. Nem változott semmi, nem volt szükséged arra, hogy túl sokat tanulj. Egy kis tanulás elég volt, és így csaknem üres volt az elméd, sok-sok szabad tered volt, amely segített abban, hogy józan maradj.

Most már nincs több szabad tered, hacsak szándékosan nem hozol létre magadban.

A meditációra ma nagyobb szükség van, mint valaha. Nagyon kell a meditáció – ez már csaknem élet-halál kérdés. A múltban luxus volt, csak néhány embert – egy Buddhát, Mahavírát, egy Krishnát – érdekelte. A többi ember természetéből fakadóan csendes volt, boldog, józan. Nem volt rá szükség, hogy a meditáción gondolkozzanak; nem tudatosan bár, de meditáltak. Az élet oly csendben, oly lassan haladt, hogy még a legostobábbak is képesek voltak alkalmazkodni. A változás most oly rendkívül gyors, hogy még a legintelligensebb ember is azt érzi, hogy képtelen hozzá alkalmazkodni. Az élet minden nap más, és tanulnod kell – tanulnod kell újra, újra és újra. A tanulást most már sohase hagyhatod abba; életed végéig tartó folyamatnak kell lennie. A halálod pillanatáig tanulnod kell, csak akkor maradhatsz normális, csak akkor kerülheted el a neurózist. És a nyomás óriási – sokszoros.

Hogy lazulhatsz el ekkora nyomásnál? Szándékosan bele kell menned a meditatív pillanatokba. Ha nem meditálsz naponta legalább egy órát, akkor a neurózis nem lesz véletlen, te magad hozod azt létre.

Egy órára fel kell oldódnod ebből a világból saját lényedbe. Egy órára annyira egyedül kell lenned, hogy semmi se járhasson át – sem emlék, sem gondolat, sem képzelet. Egy óra üres tudat megfiatalít és felfrissít, új energiákat indít el benned, és amikor visszatérsz a világba, fiatalabb leszel, frissebb, képes leszel újat tanulni; több csodálkozás lesz a szemedben, több tisztelet a szívedben – újra gyerek leszel.

Osho: A titkok titka

Az ingyenes letöltés linkje:

 

 

OSHO: Mi a meditáció? (letöltés doc-ban)


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez a könyv hasznos lehet!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük