Desmond Morris – Az emberállat PDF

↓↓↓ A letöltési link a könyvajánló után található ↓↓↓

 

 

Könyvajánló:

„Az ember nem más, mint az állatvilág egyik tagja. Egyszer szörnyeteg, másszor fenséges, de mindig állat. Hiába szeretjük bukott angyalnak tekinteni magunkat, ha a valóságban felkapaszkodott majmok vagyunk.”

Az állati viselkedésről forgatott népszerű filmjeinek és műsorainak köszönhetően elismert zoológusnak számító Desmond Morris 1967-ben fordította figyelmét az emberállat felé. Az emberi viselkedésről szóló első könyve, A csupasz majom (The Naked Ape) világsikert aratott, és új kifejezéssel gazdagította fogalomrendszerünket.

Azóta számtalan bestsellert írt (pl. Miért csinálja… a macska?, Miért csinálja… a ló? Annak ellenére, hogy a jelenleg élő mintegy ötmilliárd ember bőrszíne, hitvilága és szertartásai nem egyformák, genetikai örökségünk szinte teljesen azonos.

Ebben az emberi fajról festett portréban Desmond Morris egyenesen az emberi létezés leglényegét tárja fel, és feltérképezi az emberi élet és viselkedés összes vonatkozását.

Az utódnevelés mikéntjétől kezdve a közös mimikáig a témák lebilincselő változatosságát kínálja:

  • hogyan vezetjük le vadászösztönünket a számtalan sportág segítségével;
  • hogyan követhetők nyomon a modern művészet gyökerei az emberi arcra hasonlító követ nézegető ősemberig, és hogyan tükrözik a világ különböző tájain fellelhető udvarlási szertartások az egyetemes érzést, amelyet szerelemnek nevezünk.

Desmond Morris rányitja szemünket azokra a káros következményekre is, amelyekkel állati örökségünk megtagadása jár: a túlzsúfolt városi körülmények között a törzsi rendszerek lebomlásával fellángolnak a területszerzés motiválta harcok, a természetes társadalmi vagy szexuális viselkedésformák megváltozásával pedig emberi kapcsolatok hullanak szét.

Az ingyenes letöltés linkje:

 

 

Desmond Morris – Az emberállat – Személyes vélemény az emberi fajról (letöltés pdf-ben)


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez a könyv hasznos lehet!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük