Az igazság evangéliuma Doc

↓↓↓ A letöltési link a könyvajánló után található ↓↓↓

 

 

Könyvajánló:

1945 decemberében egy a felső-egyiptomi Nag Hammadiban lakó földműves ásás közben egy korsóra bukkant, amelyben várakozása ellenére nem kincseket, hanem tucatnyi ősi kódexet talált.

A valószínűleg 390 körül a Szent Pakhomiusz kolostor szerzetesei által elrejtett írások között ötvenkét különböző szöveg rejtőzött: valamennyi a gnosztikus szekta szent irata: A Tamás evangéliuma, Fülöp evangéliuma, Mária evangéliuma, Egyiptomiak evangéliuma, Júdás evangéliuma, Igazság evangéliuma címen előkerült iratok azonnal lázba hozták a vallási és a tudományos világot.

Kopt nyelven maradt ránk, a Nag Hammadiban talált 13 kódexben kétszer fordul elő. Szerzője a gnosztikus Valentinus, akinek nevéhez egy jelentős keresztyén-gnosztikus irányzat alapítása fűződik. Az ÚSZ-i kánontörténet szempontjából fontos, hogy az irat ismeri a Zsid-t és a Jel-t.

Az irat műfaja szerint tulajdonképpen nem evangélium, inkább egy fajta prédikáció, Pál apostol leveleihez hasonló: a megváltás jelentőségét kifejtő értekezés. A megváltó ismeret (gnózis) jelenti az örömüzenetet.

Az Igazság evangéliuma számára nem Jézus életének eseményei a fontosak. Azt igyekszik bemutatni, hogy Jézus megváltói tevékenysége elősegíti a sötétség legyőzését. Ezért csak általánosságban utal Krisztus szenvedésére, kereszthalálára. Krisztológiája mérsékelten doketista.

Az irat kifejezésmódja rokon a János evangéliumával. Sok nyelvi egyezés fedezhető fel a gnosztikus irat és a kánoni ev között. A fontos teológiai kategóriák tekintetében azonban világos közöttük az eltérés. János apostol tudatosan használja fel a keresztyénség előtti gnózis kifejezéseit, hogy olyan kérdésekre válaszoljon, amelyeket a gnózis tett fel, de a keresztyén teológus sem kerülhetett ki.

„Az Igazság Evangéliuma örömére szolgál mindazoknak, akik megkapták az igazság Atyjától az ő ismeretének ajándékát a Logosz ereje által, aki a Teljességből (Pleroma) származik, és aki benne van a gondolatban és az Atya tudatában; ő az, akit „Szabadítónak” hívnak, hiszen ez a neve annak a munkának, melyet el kell végeznie azok megváltása érdekében, akik nem ismerik az Atyát. Mivel az evangélium neve a remény megtestesülése, ugyanis azok fedezik fel, akik keresik őt, így a Mindenség is kereste őt, akitől minden lett. Értsétek meg, a Mindenség, mely határtalan, őbenne van, az elképzelhetetlen egyben, aki jobb minden gondolatnál.”

Az ingyenes pdf könyv letöltési linkje:

 

 

Az igazság evangéliuma (letöltés pdf-ben)

Amennyiben a fenti link nem működik, vagy a keresett könyvet nem találja, kérjük, jelezze felénk az Olvasószolgálaton keresztül!

A támogatást előre is köszönjük minden felhasználó nevében.


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez a könyv hasznos lehet!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük