André Kostolany – Kedvenc ​történeteim a pénzről PDF

↓↓↓ A letöltési link a könyvajánló után található ↓↓↓

 

 

Könyvajánló:

„A föníciaiak találták fel a pénzt, de miért csak ilyen keveset?” – hangzik Nestroy kérdése.

André Kostolanyt már koraifjúságától kezdve foglalkoztatta ez a probléma. Ezért vált „pénzcsinálóvá”, spekulánssá, és választotta a „világ legszebb foglalkozását”.

Néha felmerült bennem a kérdés, hogy Kostolany miért nem lett inkább a jegybank munkatársa, tehát pénzcsináló a szó szoros értelmében. Két válasszal is szolgálhatok erre a kérdésre: a jegybank filozófiájának lényege a pénz kordában tartása; ez Kostolany számára egyenlő lenne az önmegtagadással, hiszen egy kis infláció számára olyan, mint egy kellemes meleg fürdő.

A jegybankári hivatás ezenfelül aligha biztosított volna számára sokszínű életet és olvasóinak szórakoztató és tanulságos, pénzről szóló történeteket. Kostolany történetei a pénzről erősen emlékeztetnek egy másik személyről szóló terjedelmes könyvre, amelynek hőse kivándorolt, hogy spekulánsként pénzt csináljon: Solem Aléchem Menachem Mendelére.

Az Ogyesszában élő szerencsétlen Menachem tulajdonképpen a világfi pénzember André népi megfelelője. Ami kettőjükben közös, az a ragyogó elme és a spekuláció szenvedélye.

Egyébként az irodalomban a pénz témájának ábrázolása általában mindennek nevezhető, csak humorosnak nem.

  • Szophoklész a pénzt a gonosz megtestesítőjének tekinti,
  • Ovidiusnál Midasz király csak akkor menekülhet, ha lemossa magáról azt a képességet, mellyel érintésére minden arannyá válik,
  • Goethe Faustjának fő gondolatmenete a pénz, a kapzsiság és a nemiség összefonódására épül,
  • Marx számára a pénz birodalma „metafizikai agyafúrtságok és teológiai hóbortok teljes mértékben elátkozott és elvarázsolt világa”.

A kiváló tőzsdei szakértő és pénzügyi tanácsadó 1906-ban, Budapesten született és 1999-ben, 93 éves korában hunyt el. Sok barátja volt: vérbeli arisztokraták, kisstílű üzérek és zseniális csalók; gazdagok, mint Krőzus, de még többen szegények, mint a templom egere – róluk szólnak Kostolany kedvenc anekdotái.

Az élvezetes olvasmány egyidejűleg anyagi hasznot is ígér – tudniillik, akik megfogadták a mester tanácsait, jelentős tőzsdei sikereket könyvelhettek el. A könyvnek ott a helye minden magára valamicskét adó befektető éjjeliszekrényén

Az ingyenes letöltés linkje:

 

 

André Kostolany – Kedvenc ​történeteim a pénzről (letöltés pdf-ben)

Amennyiben a fenti link nem működik, vagy a keresett könyvet nem találja, kérjük, jelezze felénk az Olvasószolgálaton keresztül.

A támogatást előre is köszönjük minden felhasználó nevében.


Oszd meg azzal az ismerősöddel, akinek ez a könyv hasznos lehet!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük